środa, 26 września 2012

Jeżyk

Ciemno,zimno,pada...... Jesień przyszła.... Chociaż wczoraj i dzisiaj było lato. Ale jak już jesień to zaczyna się też sezon plackowy ;).
Dzisiaj przepis na Jeżyka z jakiejś gazety dla Pań .




Dorzucę tylko,że wcale nie jest słodkie ;). A zamiast białego cukru daję cukier brązowy i sama robię polewę ;).


10 dag masła
tabliczka gorzkiej czekolady
4 jajka
10 dag cukru
szczypta soli
8 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag mielonych mielonych migdałów
łyżeczka kakao
20 dag polewy czekoladowej
3 dag migdałów krojonych w słupki
masło i bułka tarta do formy

1. Tabliczkę czekolady schłodzić w lodówce,zetrzeć na drobnej tarce.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,mielonymi migdałami,kakao i startą czekoladą.Jajka ubijać z odrobiną soli przez 5 minut ;),stopniowo dodać cukier,a następnie mąkę z dodatkami.
2. Mikserem wymieszać masę na gładkie,pozbawione grudek ciasto. W rondelku roztopić masło,przestudzić,a następnie wlać do ciasta i dokładnie wymieszać.
3. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką. Napełnić ciastem i piec 40-45 minut w temp.180 stopni. Upieczone ciasto zostawić w formie na 5 minut. Wyjąć i ostudzić.
4. Polewę` czekoladową stopić w kąpieli wodnej.Polać nią ciasto. Słupki migdałowe powbijać w Jeżyka ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz